Hallgatói portál

Image

Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 000 tonna, kizárólag GMO mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkohol fermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez fogunk kutatásokat végezni, amely kihasználja a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítja a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák. A Pannon Egyetem a vegyipar és a biotechnológia területén több mint fél évszázados múltú, nemzetközileg elismert tudományos műhelyei jelentik a garanciát arra, hogy a kutatás-fejlesztés kézzelfogható, jelentős gazdasági eredményeket hozó innovatív megoldásokhoz fog vezetni a vállalati partnerünkkel szoros együttműködésben” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

 „A Pannon Egyetem kutatói a biotechnológia és vegyészmérnöki területeken szakirodalmi és labor kísérleti munkával járulnak hozzá a KALL Ingredients üzemi méretű vizsgálataihoz. A tervezett együttműködés eredményeiből a technológiához egy mérnöki dokumentációs csomag is összeállításra kerül, ezzel is megalapozva egy későbbi beruházás lehetőségét.” – mondta el Dr. Nemestóthy Nándor.

Dr. Nagy Gábor, a Kall Ingredients Kft. Alkohol Energia üzemcsoport vezetője kiemelte, a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem konzorciális együttműködés keretében, kihasználva a rendelkezésre álló szaktudást és laboratóriumi/ipari infrastruktúrákat, új termékek és eljárások kifejlesztéséhez szükséges tudásbázist, illetőleg meglévő technológiai vonalak intenzifikálását végzik a tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés tématerület keretében.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Kall Ingredients Kft. mindenképpen ebbe a körbe tartozik, és tevékenysége több ponton illeszthető a Pannon Egyetem szakmai kompetenciáihoz. Bízom benne, hogy a projekt keretében számos olyan új technológiát és eljárást sikerül közösen kidolgoznunk, amely utána beépül a gyártásba, és növeli annak hatékonyságát” – tette hozzá Csillag Zsolt kancellár.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

További információ kérhető:

Horváth Virág, sajtómenedzser

Pannon Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgatóság

Telefon: +36 70 422-3714

 

A sajtóközlemény letölthető formában ezen a linken érhető el.

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Image